Тютюнджиите отчаяни - продават тютюн за по 4 лв. за килограм

Тютюнджиите отчаяни - продават тютюн за по 4 лв. за килограм | StandartNews.com

Все още има села, в които не се изкупува продукцията, алармира кметът на Сатовча Арбен Мименов

Благоевград. Липсата на пари и отчаянието се оказаха по-силни от желанието за протести на тютюнджиите в Неврокопския край. Стопаните се заканиха да се вдигнат на бунт, ако не се увеличи изкупната цена на „зеленото злато".

Средната цена продължава да е между 4,30 и 4,50 лева за килограм, а тютюнджиите настояваха доскоро за цена над 5,50 лева за килограм.

Но хората са отчаяни. Те предпочитат да предадат реколтата си и да вземат някакви пари, за да оправят вересиите си, да могат да посрещнат належащите си нужди и да пращат децата си на училище. С времето качеството на тютюна пада, а и няма гаранция, че някой ще им предложи повече, заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. За пореден път производителите са ощетени и принудени да продават на безценица. Той уточни, че има раздвижване на фирмите и са увеличени комисиите в региона, които изкупуват продукцията. Но все още те не работят с пълния си капацитет.

„Все още има села, в които няма нито една комисия и там не се предава тютюн – Ваклиново, Плетена. Имаме уверение, че да 2-3 дни ще започне ударно изкупуване на реколтата", каза още кметът. Необратимо е положението за стотици тютюнджии, разкри Мименов. Те са категорични, че поемат на гурбет зад граница. Не искат да чуят повече нито за производство на тютюн, нито обещания за високи изкупни цени. Нищо не може да ги задържи в страната ни, уверява той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай