Турски бизнесмени търсят слънчоглед у нас

Реколтата на царевицата спасена в Южна България

Турски бизнесмени търсят слънчоглед у нас | StandartNews.com

Пазарджик. Вече традиционно турски купувачи пристигнаха в Пазарджик и обикалят почти цялата страна, за да изкупуват български слънчоглед. Това казаха местни стопани с по-големи площи насаждения. Комшиите обаче ударили на камък, защото при нас културата закъснява заради тежките климатични условия и най-вече сушата.

Въпреки че загубите ще са големи, пазарджишките фермери се надяват, че поне изкупните цени на слънчогледа ще се вдигнат, тъй като миналата година били едва 70 стотинки за килограм. Местните производители разбрали от турските търговци, че в южната ни съседка културата е почти изцяло унищожена и има огромен дефицит. Въпреки това, освен на тях, те ще разчитат и на нашенски фирми, които купуват слънчогледа във фабрики за олио.
Местните стопани се надяват да опровергаят и прогнозата на земеделския министър Мирослав Найденов, че реколтата от царевица за страната ще е с 40 % по-ниска от миналогодишната. Наистина в Северна България сушата бе унищожителна, но ние очакваме по-добри добиви, отколкото през 2011, казаха едри собственици на царевица от Пазарджишко. Според един от тях - фермерът Михаил Михайлов, който има стопанства между Септември и Пазарджик, в района се очакват добиви до 800 кг/дка, а през миналата година са получени по 600 кг.

Положението не е толкова страшно, защото пък през предходния сезон тази култура беше още по-зле, казаха фермерите. Спасението дошло при третото напояване, което спасило царевицата. Заради него обаче особено площите, отдалечени от главния напоителен канал, вдигнали разходите си за поливка на декар, равняващи се на цената  за над 100 кг от декар.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай