Турагенти фалират заради ведомства

Съкращават на 7 дни срока за плащане на самолетните билети

Турагенти фалират заради ведомства      | StandartNews.com

 София. Задава се вълна от фалити на агенции за продажба на самолетни билети, алармира economymagazine.bg. Държавни чиновници и служители на големи фирми често летят със самолет на аванта, като купуват билети от турагенции с отложено плащане.

Според изискванията на системата за централизирано разплащане BSP (Billing and settlement plane) на Международната асоциация на авиокомпаниите (IATA) агенциите трябва да се разплатят с авиопревозвачите в 14-дневен срок. Но самите купувачи на билети - ведомства и фирми, не им превеждат парите. Така на практика турагентите кредитират пътуванията на чиновници и служители със собствени пари, а много често и със заеми. Застраховки срещу риска да не бъдат платени самолетните билети се продават единствено от "Армеец", но пазарът е отворен за всички, които желаят да предлагат такива полици. От началото на годината до 30 септември три IATA агента са предявили иск за изплащане на обезщетение по тази застраховка към "Армеец", като исковете са общо за неколкостотин хиляди лева, каза за "Стандарт" изпълнителният директор на компанията Румен Георгиев.

Ако институциите и големите корпорации не започнат да плащат билетите в срок, още много турагенции ще фалират, предупредиха от бранша. За да не стане това, от 1 ноември IATA свива срока за разплащане чрез BSP от 14 на 10 дни, а от Нова година - на 7 дни. Ако положението не се промени, до Нова година ще фалират десетки агенции, категорични са от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). "Предложението за съкращаване на сроковете е добро и ще има положителен ефект за пазара", каза Румен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай