Ценови шок с водата. 30 процента в 4 града

Предвиденото повишение няма да подобри качеството на предоставяните услуги, но ще задълбочи бедността, е мнението на омбудсмана

Ценови шок с водата. 30 процента в 4 града | StandartNews.com

С над 30 на сто ще поскъпне водата в четири големи града в страна, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) приеме предложенията за промяна в цената на кубик вода за питейни нужди на водните дружества.

Поисканото увеличение във Велико Търново е с 45 на сто спрямо цената на питейната вода за 2021 г. Ако то бъде прието, потребителите ще плащат 3,464 лева за кубик вода с ДДС вместо 2,388 лева за същото количество.

Според разчетите на дружеството през 2026 г. цената на питейната вода вече ще е почти двойна спрямо тази през 2021 г. и домакинствата ще плащат по 4,631 лв. за кубичен метър.

Над 4 лева за кубик питейна вода с ДДС ще плащат още през тази година жителите на Плевен, ако КЕВР одобри предложеното плевенското “ВиК”. Поскъпването ще е с 36 на сто. 

Предвиденото увеличение за 2022 г. в Русе е с 31 на сто, като в града домакинствата ще плащат по 3,852 лв. с ДДС, ако КЕВР одобри предложението на “ВиК” ООД - гр. Русе.

През 2026 г. цената на водата, според дружеството, трябва да достигне 5,134 лв. с ДДС за кубичен метър.

Габрово е другият голям град, в който водата може да струва на домакинствата с 30 на сто повече, ако КЕВР одобри исканото увеличение от “ВиК” ООД - гр. Габрово.

В този случай вместо 2,620 лева с ДДС потребителите ще плащат за кубик вода 3,396 лева с ДДС, като цената є през 2026 г. се очаква да достигне 4, 504 лв.

Според експерти искания за поскъпване на питейната вода в порядъка на поне 30 на сто могат да се очакват и от останалите водни оператори в страната.

Според омбудсмана Диана Ковачева предвиденото повишение няма да подобри качеството на предоставяните услуги, но ще задълбочи бедността и социалното изключване в тези региони. Тя е изпратила позицията си до председателя на КЕВР Станислав Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай