Цените падат 4-ти месец и притискат икономиката

Подобна отрицателна инфлация имаше през кризисната 2009 г.

Цените падат 4-ти месец и притискат икономиката | StandartNews.com

София. Инфлацията за юни е минус 0,4%, обявиха от Националния статистически институт. Така за четвърти пореден месец цените вървят надолу. В резултат инфлацията от началото на годината е минус 1,1%, а за последните 12 месеца е само 2,6%.

За потребителите падането на цените може да е добра новина, но това е сериозен проблем за икономиката. Продължителната отрицателна инфлация е резултат от свитото потребление на гражданите и фирмите и е сериозен сигнал, че кризата в българската икономика се задълбочава. Падането на цените води до свиване на печалбите на компаниите, а от там до ограничаване на инвестициите и новите работни места. Това пък води до несигурност и допълнително свиване на потреблението, а бизнесът е принуден да прави нови съкращения. Така икономиката може да попадне в дефлационна спирала, която ще спре растежа за продължителен период от време. Подобно падане на цените четири поредни месеца за последен път наблюдавахме през кризисната 2009 г., когато икономиката отчете сериозен спад от 5,5%. Другото общо между 2009 г. и 2013 г. е, че и тогава, и сега имаше избори.


През юни поевтиняват храните, облеклото и обувките, режийните разходи за жилищата, здравеопазването, транспорта, съобщенията и горивата. Т.е. цените падат в повечето отрасли в българската икономика. Отрицателната инфлация обаче е добра новина на хората със спестявания. За последните 12 месеца хората реално са спечелили около 3% от левовите си едногодишни влогове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай