Цената на дизела пада, на билета не

Цената на дизела пада, на билета не | StandartNews.com

Пускат за празниците допълнителни автобуси
Издържахме на скъпото гориво, без да пипаме талоните за рейс, обясняват превозвачи

Всички автобусни компании планират да пуснат допълнителни автобуси за празниците. Това съобщи за "Стандарт" Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ) и акционер в едни от най-големите автобусни фирми у нас - "Груп Плюс" ООД и "Етап-Адресс" АД, както и в капитала на Централна автогара София. Допълнителни автобуси ще има по всички основни направления, но най-вече за големите зимни курортни комплекси като Банско, Добринище, Пампорово, региона на гр. Гоце Делчев и др.

Предварителните продажби на билети за коледните и новогодишните празници отдавна започнаха, но все още няма почти никакво търсене, коментира Галя Топалова. Това е странно, тъй като реално остава още съвсем малко време до Коледа, чуди се Топалова. Надявам се от началото на тази седмица (б.а. - 15 декември) хората да започнат да закупуват предварително билети, като конкретното търсене ще определи и броя на допълнителните автобуси и направленията, по които ще пътуват, обясни Топалова. Логично очакваме най-много пътници на 23 декември след обяд и на 24-и до обяд, когато ще има допълнително автобуси, каза Галя Топалова и допълни, че в зависимост от търсенето ще има увеличение на автобусите и по някои направления в чужбина.

"Години наред българските автобусни превозвачи плащаме една от най-високите цени на дизеловото гориво в Европа и въпреки това издържахме и не повишихме цените на билетите". Така отговори Галя Топалова на въпроса как автобусните превозвачи ще отговорят на продължаващото поевтиняване на петрола и на течните горива по бензиностанциите у нас. За последно автобусните билети поскъпнаха леко (с около 5%) през пролетта на 2012 г., когато дизелът поскъпваше с по 3-4 ст. всяка седмица и гонеше 2,80 лв. за литър. Така че сегашното поевтиняване на горивата ще бъде една малка глътка въздух за нас, коментира още Галя Топалова и припомни, че автобусните фирми не получават държавна субсидия като БДЖ, но също правят социални превози като влаковете.

Високите цени на горивата и на билетите стимулират единствено сивата икономика, която не плаща застраховки и данъци и все по-жестоко ни притиска, обясни още Галя Топалова. Така цените на автобусните билети за основните направления за празниците остават без промяна. Билетите от София за Варна струват 32-33 лв. в зависимост от превозвача, а за Бургас са в диапазона 25-30 лв. Билетите от София за Русе са твърдо 24 лв., за Пловдив - 13-14 лв., за Видин - 19-20 лв., а за Петрич - 15 лв.

В началото на януари НСАПБ обяви, че ще спре от 1 февруари всички превози с автобуси, ако държавата не започне веднага борба със сивия сектор в бранша. Мотивът им беше, че заради сивия сектор автобусните фирми масово фалират и са намалели от 2800 през 2010 г. на 950 в началото на 2014 г. Броени дни след това в подкрепа на НСАПБ, в което членуват над 80% от автобусните фирми, се обяви и Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). Въпреки поетите обещания правителствените смени не промениха с нищо ситуацията.

Неотдавна ръководството на НСАПБ проведохме среща със зам.-министъра на транспорта Антон Гинев, пред когото отново поставихме за решаване въпроса за ликвидиране на сивата икономика в бранша, заяви Галя Топалова. Получихме неговото уверение, че от страна на ведомството и ИА "Автомобилна администрация" ще бъдат предприети постоянни мерки срещу нелегалните превози, а не само кампании от по 5-10 дни, след които цяла година всичко да си тече по старому, коментира още Галя Топалова и потвърди, че ако държавната власт не се справи с нерегламентираните превози, които ощетяват бюджета и застрашават живота и здравето на хората, НСАПБ ще премине към стачни действия.

Бензинът пада до 2,22 лв. за Коледа

Максимум до 2,22 лв. за литър ще се предлага по бензиностанциите масовият бензин А 95 за Коледа. От началото на октомври насам петролът сорт Brent от Северно море, който основно формира цените на Средиземноморския пазар, поевтиня с 30,5% - от 92,5 до 64,24 долара за барел (за фючърсите, сключвани в четвъртък, 11 декември, със срок средата на януари). За същия период американският лек суров петрол WTI се срина с 32,4% - от 90 на 60,94 долара за барел.
Очаква се тенденцията за спад на цените на "черното злато" да продължи поне до края на февруари като резултат от два основни фактора. Първият е запазването на дневния добив както в 12-те държави, членки на Организацията на страните, износителки на петрол (OPEC), така и в Русия и САЩ - най-големите производители на нефт извън OPEC. Втората е традиционно намаляващото потребление на течни горива през зимните месеци в Северното полукълбо. Така най-късно в края на януари ще зареждаме бензин А 95 за не повече от 1,95 лв. за литър - цена, каквато не сме виждали от май 2009 г. насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай