Трусове в Германия! За какво ни предупреждават

Влошават се икономическите перспективи за самонаетите в страната

Трусове в Германия! За какво ни предупреждават | StandartNews.com

Влошава се бизнес климатът на самонаетите в Германия. Това установи последното проучване на на института "Ифо" (ifo), съобщиха от организацията. 

Съответният индекс (Jimdo-ifo) е паднал до минус 12,6 пункта (несезонно коригирани данни) през юни спрямо минус 8,6 пункта през май. "Тук действа нещо като ефект на доминото", казва експертът от "Ифо" Катрин Демелхубер. "Тъй като много големи компании изпитват недостиг на поръчки, те също правят по-малко поръчки на самостоятелно заетите лица".

Притесненията около по-нататъшното развитие на бизнеса отново са се увеличили значително. Самонаетите също са били недоволни от състоянието на текущия си бизнес. В икономиката като цяло показателите също са били надолу през юни, въпреки че бизнес ситуацията все още се оценява като благоприятна.

Институтът "Ифо" публикува индекса на бизнес климата за самостоятелно заетите (Jimdo-ifo) от август 2021 г. Той включва както самостоятелно заети хора, така и микропредприятия (с по-малко от девет служители). Както и при съставния индекс, всички сектори на икономиката са взети предвид. Основният му фокус обаче е секторът на услугите. Индексът се основава на сътрудничество с компанията "Джимдо" (Jimdo), доставчик на онлайн инструменти, насочени към самостоятелно заетите лица и малкия бизнес, и има за цел да подобри разпознаваемостта на микропредприятията, пише БТА..

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай