Тройно надцакване за пенсии и детски

Светлана Ангелова, Драгомир Стойнев и Хасан Адемов в дебат за доходите пред "Стандарт"

Тройно надцакване за пенсии и детски | StandartNews.com

София. Ще продължи ли заложеното вдигане на пенсионната възраст и осигурителен стаж през следващите години, как ще расте минималната работна заплата, какви обезщетения ще получават майките. На тези и други въпроси от социалната сфера ще отговарят пред "Стандарт" парламентарните остриета на ГЕРБ, БСП и ДПС - Светлана Ангелова, Драгомир Стойнев и Хасан Адемов.

Читателите ще могат да изпращат въпросите си до 1 май на [email protected] Вестник "Стандарт" ще публикува отговорите в първия си брой след Великденските празници - на 7 май.

Обещанията и на трите формации се покриват в една част - платеното майчинство през втората година да се изравни с минималната работна заплата. В момента то е 240 лв., а минималната работна заплата е 310 лв. Така и трите партии отговарят на искането на майките при протестите им в края на 2012 г. Тогава те настояха и за по-високи месечни надбавки за семейства с ниски доходи. В момента детските са 35 лв. БСП обеща да ги направи 50 лв. и да ги дава на всички деца, без значение от доходите на родителите.


БСП и ДПС ще се борят за възстановяване на златното швейцарско правило при годишната индексация на пенсиите - то включва 50% от натрупаната през изминалата година инфлация и 50% от ръста на осигурителния доход. ГЕРБ също ще връща това правило, но с условие - при отчитане ръста на икономиката и нивото на безработицата. ГЕРБ се ангажира и да продължи политиката за строеж на повече детски градини. Както и да не спира реформата за извеждане на децата от социалните домове и осигуряване на семейна среда за всяко дете - до момента броят на изведените е 2807. Червените обещават вдигане на доходите до края на мандата с 40%. И да амнистират годините за пенсиониране. Ако например не ви достигат 2 г. стаж или години за пенсиониране, ще може да се пенсионирате предсрочно. ДПС пък планира субсидии за разкриване на нови работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай