Търговците на горива посочиха кой е виновен за високите цени

Транспортния бранш ще подкрепи Националния граждански протест срещу високите цени на бензин и дизел

Търговците на горива посочиха кой е виновен за високите цени | StandartNews.com

В този момент няма възможност за по-ниски цени на пазара. Цената на колонките е оптимална, друг е въпросът как се съставя тя, когато имаме икономически субект, който държи 80% от пазара и се получава лек дъмпинг. Това каза пред БНТ Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

„Държавата трябва да си влезе в ролята си и да види защо се получава този дъмпинг. Когато има толкова оплаквания в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и то от малки обекти, това трябва да се провери. Лошото е, че се работи със заплахи. Това не са коректни практики. Ние сме партньори на държавата, а работим под стрес, под заплаха непрекъснато“, обясни Хаджидимитров.

Идеята е, ако са верни фактите, че най-голямата компания купува по-евтин петрол, на вътрешния пазар цената да бъде по-ниска, каза още експертът.

По думите му когато цената на едро е изравнена с цената на дребно, няма никакъв търговски марж и реално се работи без никаква печалба. 

Според Хаджидимитров да се очакват фалити е силно казано, но вероятно някои обекти в малките населени места временно ще затворят.

Той коментира и изказването на бившия енергиен министър Делян Добрев, че компанията, която държи 80% от пазара („Лукоийл“, бел. ред.) печели 10 милиона лева на ден.  Хаджидимитров обясни, че това твърдение е малко пресилено, но може да се говори за 5 милиона лева на ден.

„Зануляват ни нас, няма шанс да работим. Да фаворизираш компания, която през последните 20 години не е внесла един лев данък печалба, не е коректно“, допълни той.

По думите му, ситуацията за малките търговци на пазара на горива в момента е стресираща.

Той определи предвидената отстъпка от 25 стотинки за литър като популистка мярка.

Междувременно Йордан Арабаджиев, изп. директор на Съюза на международните превозвачи, обяви, че  обединеният транспортен бранш ще подкрепи Националния граждански протест срещу високите цени на горивата. „Днес очакваме най-вредният министър на транспорта да ни освободи от присъствието си. Ако остане този министър на транспорта, се очаква да има нови блокади на пътища“, каза Арабаджиев пред Нова телевизия.

„Не се очакват блокади, ще участваме с хора в София, където е протестът.  Ще бъдем там, за да изразим нашите очаквания,” каза Арабаджиев.

В разпространено становище до медиите като мотив за протеста беше посочено, че българските граждани ежедневно плащат все по-високи цени, докато всички страни членки от Европейския съюз взимат адекватни мерки за подкрепа на гражданите и бизнеса в екстремната ситуация.

"Когато започнахме да говорим за горивата, цената беше 2,50. Досега има над 40% скок на цените. Над 15-20% се увеличи транспортната услуга заради горивата, оттам това се отрази на цената на продуктите,” посочи Арабаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай