Търговци: Работим пет дни, само отворете!

Това пишат от Българската Ритейл Асоциация (БРА)

Търговци: Работим пет дни, само отворете! | StandartNews.com

"Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата, с намалено работно време. Само "ни отворете". Това пишат от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, където работят близо 300 000 души в страната.

От бранша уверяват, че магазините може да се подготвят да отворят в рамките на 2-3 дни.

Писмото е до премиера Бойко Борисов, до вицепремиера Томислав Дончев, до министъра на финансите Кирил Ананиев и до министъра на икономиката Лъчезар Борисов. От Асоциацията призовават за "спасяване от фалит на сектор търговия".

Около 85% от магазините на търговците на дребно са затворени. Голяма част от тях нямат и нито един обект извън търговските центрове.

В писмото си затворените бизнеси настояват за "незабавно отваряне на търговските центрове", за да може "поне оцелелите да се опитат да завъртят колелото отново".

Търговският сектор осигурява голяма част от приходите на държавата чрез данъци и осигуровки.

"Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха", коментира Рая Попова, Генерален секретар на БРА. Тя прогнозира още много фалити. От данъкоплатци, съвсем скоро всички ще станем посетители на бюрата по труда, каза Попова.

"Програмата за подпомагане на малки и средни предприятия "Запази ме" или 10% от намаления оборот, или беше крайно ненавременна, за да спаси едни, или крайно недостатъчна, за да помогне на други, или не достигна изобщо до трети", пишат от бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай