Търговец проговори за цената на горивата. Отива ли надолу?

По думите му в момента газът е най-доброто гориво за придвижване

Търговец проговори за цената на горивата. Отива ли надолу? | StandartNews.com

Служебното правителство взема мерки срещу високите цени на дизела и бензина. Свой законопроект в парламента внасят и ГЕРБ-СДС. Идеята е от всеки литър петрол, който се продава на българския пазар, да се отделя по 1 лев.

"Масовият бензин навсякъде е под 3 лв., говорим за средна цена от 2,95 лв., докато на дизеловото гориво е 3,25 лв. до 3,40 лв. Отчитаме спад, особено при бензина има доста голямо намаление. Очакваме намаление и при колонките на дизеловото гориво. В момента на международните пазари то тръгна надолу. Ако се задържи тази тенденция, следващата седмица може да видим по-добри цени, които са под 3,20 лв.", каза пред телевизия "България он ер" заместник-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива - Димитър Хаджидимитров.

Той не очаква увеличение на дизела, дори напротив. "Ще започнем да зареждаме по-евтино. Може би в края на ноември, когато свърши отстъпката от 0,25 лв., която се дава на гражданите, ще има леко повишение за техния джоб, но се надявам на нормален спад, който да компенсира липсата на тази отстъпка. За метана още по-добра новина - ще виждаме цени доста под 3 лв. на големите вериги. И хората, които си запазиха метановите уредби, сега могат да се радват", допълни Хаджидимитров.

По думите му в момента газът е най-доброто гориво за придвижване: "С отстъпката цената идва под 0,80 лв., трендът за пропан-бутана е също да се запази цената. Имаше проблем с доставките, но сега се компенсираха, и тази тенденция ще се запази до края на годината."

А идеята за отделянето на 1 лев гостът коментира така: "Този имагинерен 1 лев в бизнеса няма как да се появи, защото в момента преработваме уралски нефт, който струва 80 долара на Брент. Само нефтът в дизела е 50 цента. Цената в орал трябва да се докара, да се преработи, да се разделят и реално цената излиза около 70 цента. Откъде ще го вземат този лев? Себестойността на дизела е 70 цента, "Лукойл" ни го продава на 80 цента, говорим без акциз и ДДС."

Димитър Хаджидимитров подчерта, че през последните няколко години  от "Лукойл" са направили инвестиции в размер на 2 млрд. долара.

"Само 2018-2019 г. завършиха проект за 1,5 млрд., тази инвестиция също трябва да се избие. Ако се събере Народното събрание и решат, че ще отделят още 250 млн. от бюджета, да, тогава ще видим отстъпка. Няма как да се взема от производителя, за да се даде на гражданите. А след 5 декември, ако предложението на правителството мине - ние продължаваме да си действаме така, както сме го правили досега. Но ако не мине - ние трябва да спрем износа на горива, произведени от руски нефтопродукти", каза още Хаджидимитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай