Топ експерт ни унищожи! Кого сме минали по цени

Смразяващ анализ на Юлиян Войнов

Топ експерт ни унищожи! Кого сме минали по цени | StandartNews.com

"Това са типично български неща. Наскоро излязоха достатъчно материали, които показват, че в момента плащаме едни от най-високите цени на хранителни продукти в целия Европейски съюз, включително в Люксембург - страната с най-висок стандарт!

И това не е само за определени стоки, а за произведени у нас.

Този механизъм за спекулации, свързани с ценообразуването, не зависи от това дали сме в еврозоната, или не. То се прави и сега. Самият факт, че инфлацията у нас за миналата година е по-голяма от страните в еврозоната, говори достатъчно".

Това каза пред Марица анализаторът Юлиян Войнов.

"А за еврото, страховете се насаждат съвсем умишлено от политици, които не искат приобщаването на България към Европейския съюз. И на тези страхове, които съдържат големи манипулации и лъжи, трябва да бъде отговорено.

Такава кампания за разясняване е задължителна и е прието правителствено решение. Очакванията са, че някъде в началото на март тя ще стартира.

Дълги години хората не си даваха сметка, че стабилността на българската финансова система се дължи на валутния борд и той в същността си представлява лев в съотношение 2 към 1 към еврото.

През последните години определени кръгове, които не са заинтересовани България да влезе в еврозоната, започнаха да наблягат на евентуалните проблеми, които една държава би могла да има. По този начин се опитват да плашат хората, създават митове, които са нереалистични.

Основната цел на тази кампания е да откъснат България към последващо приобщаване в сърцето на ЕС, а то е единната европейска валута.Създават се страхове, че парите ще бъдат обезценени два пъти, доходите ще паднат и т.н. Точно на тези лъжи е трудно да се направи някаква смислена кампания, защото те не почиват реално на никакви факти.

Ние виждаме последния случай с Хърватска, където се говореше през цялото време, че инфлацията веднага ще стане 25%. През първия месец от въвеждането на еврото инфлацията е 0,2%. 

При всички случаи е важно да се кажат две неща. Първо - еврозоната ще доведе до по-високи инвестиции и по-висока конкуренция. И ако не до намаляване, то поне до задържането на инфлацията. И на второ място, тя не означава обедняване, по-висока инфлация и по-високи лихви. Това никъде не се е случило.", посочи Юлиян Войнов.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай