ТикТок на кого пречи

Съмненията са, че има опасност за личните данни на потребителите. От компанията собственик отричат

ТикТок на кого пречи | StandartNews.com
  • САЩ се готвят да забранят популярното приложение
  • Съмненията са, че има опасност за личните данни на потребителите. От компанията собственик отричат

 

През миналата седмица стана ясно, че САЩ правят още една стъпка напред в опит за забрана на популярното приложение ТикТок. Това може да се случи чрез законопроект, подкрепен от Белия дом, както и на фона на нарастващо недоверие в страните от Западна Европа и САЩ към социалната мрежа, идваща от Китай, информира Франс прес. 

Съветникът по националната сигурност на САЩ  Джейк Съливан заяви, че "приветства" внесения законопроект, който, наред с други неща, ще забрани приложения като ТикТок.

Законопроектът, подкрепян както от Републиканската, така и от Демократическата партия, "ще упълномощи правителството на Съединените щати да попречи на определени чуждестранни власти да използват технологични услуги... по начин, който създава рискове за личните данни на американците и за нашата национална сигурност", поясни Съливан. Много американски народни представители смятат, че платформата за кратки видеоклипове, която е собственост на китайската компания БайтДенс, е заплаха за националната сигурност.

От компанията "ТикТок" протестираха и заявиха, че имат над 100 000 000 потребители в Съединените щати. Според тях приложението вече е надминало Ютюб, Туитър, Инстаграм и Фейсбук по отношение на "прекараното време" от пълнолетните американци и сега е близо до платформата за филми Нетфликс.

През декември 2022 г. щатските агенции в Луизиана и Западна Вирджиния забраниха използването на популярната социална медийна услуга "TikTok" на стопанисвани от правителството устройства поради опасения, че Китай може да я използва за проследяване на американски граждани и цензуриране на съдържание, предаде тогава Ройтерс.

Някои членове на Конгреса тогава  предложиха национална забрана, която ще последва страни като Индия, които вече са забранили използването му.

От "TikTok" повториха изявление, в което се казва, че компанията е "разочарована, че толкова много щати се хващат на политическата вълна, за да въведат политики, базирани на неоснователни лъжи за "ТикТок", които няма да направят нищо за напредъка на националната сигурност на Съединените щати". Американски служители и "ТикТок" преговаряха за пакт за национална сигурност, който ще отговори на опасенията относно достъпа на Китай до данни за повече от 100 милиона потребители на "ТикТок" в САЩ.

Ситуацията в Европа 

От началото на тази година стана ясно, че ТикТок планира да изгради още два центъра за данни в Европа, съобщава Ройтерс. Този ход може да смекчи опасенията относно сигурността на данните на потребителите и да облекчи регулаторния натиск върху компанията. Социалната мрежа вече има един изграден център за данни в Ирландия, но сега планира да построи поне още два. Първият заработи през 2020 г., като инвестицията в него възлизаше на около 420 млн. евро.

От ТикТок се стремят да уверят правителствата и регулаторите по целия свят, че личните данни на потребителите не могат да бъдат достъпни и съдържанието им не може да бъде манипулирано от Китайската комунистическа партия или някой друг под влиянието на Пекин.

В края на февруари  компанията отчете средно 125 милиона месечни активни потребители в ЕС между август 2022 г. и януари 2023 г. Така попада под по-строгите правила на ЕС за онлайн съдържание, известни като Закона за цифровите услуги (DSA). Средният месечен брой регистрирани потребители възлиза на 278.6 милиона в Google Maps, 274.6 милиона в Google Play, 332 милиона в Google Search, 74.9 милиона в Shopping и 401.7 милиона в YouTube. През февруари от Meta заявиха, че през последните шест месеца на 2022 г. има 255 милиона средномесечно активни потребители във Facebook в ЕС и около 250 милиона средномесечно активни потребители в Instagram.

На 8 март стана ясно, че 

Чешката служба, наблюдаваща киберсигурността, предупреди за рисковете от използването на ТикТок 

присъединявайки се към увеличаващия се брой западни служби, които смятат, че приложението на притежаваната от Китай социална мрежа представлява заплаха за сигурността, предаде Ройтерс.

Агенция НУКИБ (NUKIB) препоръча ТикТок да не се инсталира на телефони, чиито собственици имат достъп до ключова или друга инфраструктура от голяма важност. 

"Агенцията е загрижена във връзка с потенциални заплахи за сигурността, идващи от потребителите на ТикТок, предимно заради количеството на данните на потребителя, което приложението събира, както и заради начина, по който данните се управляват, казва НУКИБ.

"Събирането на толкова мащабно количество данни предизвиква загриженост поради правната и политическата среда в Китайската народна република (КНР), като се има предвид, че БайтДенс (ByteDance), компанията, която разработва и администрира ТикТок, попада под юрисдикцията на КНР.

НИКУБ също така препоръчва политици и служители да избягват използването на ТикТок, и посочва, че широката аудитория трябва да прецени дали да използва приложението, особено при споделяне на съдържание.

Тик Ток каза, че  предупрежденията са неоправдани

"Тези предупреждения се основават на фундаментално погрешно разбиране относно собствеността на нашата компания и сигурността на нашите данни", каза говорител на ТикТок в съобщение по електронна поща.

"Независими експерти по сигурността постоянно установяват, че не събираме повече данни от останалите подобни приложения, често дори и по-малко. Китайската държава не е собственик нито на ТикТок, нито на компанията-майка, като и двете са инкорпорирани извън Китай", се казва още в съобщението.

"БайтДенс" каза по-рано, че безпокойствата във връзка с приложението са подтиквани от дезинформация и отрече то да се използва за шпионаж. Пекин многократно е отричал да има намерения да използва приложението, за да шпионира.

Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на Европа забраниха на персонала си да използва приложението от телефоните си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай