Таен план! Как кабинетът ще спаси народа от еврото

Какво крои служебното правителство

Таен план! Как кабинетът ще спаси народа от еврото | StandartNews.com

Служебният кабинет подготвя мерки, с които да спаси хората от фокусите на търговците с цените след смяната на лева с евро, пише Труд бг.

От финансовото министерство обмислят Комисията за защита на потребителите (КЗП), Националната агенция за приходите (НАП) или други органи да налагат глоби, така че да контролират спекулативното поскъпване при приемане на еврото, съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова на форум, посветен на влизането на Хърватия в еврозоната.

Новите правомощия на държавните органи може да бъдат разписани в бъдещия закон за приемане на еврото, обясни Росица Велкова.

Още през миналата година с бързото покачване на цените представители на правителството на “Кирил Петков” обясняваха, че има спекула на пазара.

И пращаха служители на КЗП да правят проверки на цените. Но хората от КЗП могат само да констатират повишението на цените и нямат никаква възможност да налагат глоби за неоснователно поскъпване.

Тогава правителството не предложи законодателни промени, които да дадат възможност за налагане на глоби за спекула, защото в страната е наложено мнението, че свободният пазар и конкуренцията може да балансират цените.

Опитът на Хърватия обаче показва, че глоби за спекула може да бъдат налагани. Министър Велкова се срещна с Главния държавен инспектор на Хърватия Андрия Микулич, ръководител на Държавния инспекторат - органът, който от началото на годината следи за необосновано повишение на цените.

До момента инспекторатът е наложил над 230 санкции в Хърватия за повече от 400 хил. евро, като всяка една от тях започва от 1600 евро.

Засега обаче от Министерството на финансите обмислят вариант да бъде следено за спекула само при въвеждане на еврото, тоест, ако в месеците до влизане в еврозоната търговци вдигат необосновано цените санкции няма да има.

Нищо не пречи цените в услугите и в търговията на дребно да бъдат повишени сега или няколко седмици преди влизането ни в еврозоната и така бизнесът ще избегне налагането на глоби.

В концепцията на закон за въвеждане на еврото не е предвидено да има глоби за спекула, а само да бъдат слагани стикери “честен търговец” и да бъдат направени черни списъци на търговци, които закръгляват цените нагоре. Опитът на Хърватия обаче показа, че това не е достатъчно.

Важно е в България да се реши кой да бъде органът или органите, които да изпълняват такива задачи, каза министър Велкова

Обмисляме тези органи да бъдат овластени в момента, в който стане ясна датата за присъединяването ни към еврозоната, за да могат да започнат предварителен мониторинг преди въвеждането на еврото, обясни Росица Велкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай