Собственикът на "Лукойл Нефтохим" се мести. Ето къде

Ходът на Litasco е част от по-широка тенденция на търговските фирми

Собственикът на "Лукойл Нефтохим" се мести. Ето къде | StandartNews.com

Търговският клон на руския гигант „Лукойл“ – Litasco – мести част от операциите си в Дубай през последните няколко месеца. Причината са европейските санкции срещу Москва, съобщава Reuters, позовавайки се на различни вътрешни източници. Компанията е позната в България като собственик на петролната рафинерия в Бургас – „Лукойл Нефтохим“.

Според запознатите източници европейските санкции срещу Кремъл тласкат търговците към неутрална територия. Litasco, която е базирана в Швейцария, е преместила най-малко 15 души в Дубай, където преди това имаше само представителство.

Тези, които са се преместили, включват глобалния ръководител на търговията с петрол, търговецa на дестилати и HR екипа на фирмата, посочват седем души, запознати с въпроса. Руски граждани също са сред преместилите се в Дубай. На всички преместили се е предложено увеличение на заплатите. Някои служители обаче са предпочели вместо това да напуснат компанията.

Те бавно се преместват в Дубай. Това е неизбежно предвид шестия пакет от европейски санкции, които забраняват закупуването на руски петрол от 5 декември. Те няма да имат какво да правят в Швейцария“, каза един от източниците на търговците.

От 5 декември европейски и швейцарски субекти няма да могат да купуват руски морски суров петрол, а от февруари рафинираните продукти също ще бъдат забранени.

„Лукойл“ отказа коментар. Дъщерното дружество Litasco заяви, че не коментира търговски или бизнес въпроси.

Наличните данни към 2019 г. показват, че Litasco търгува малко под 4 милиона барела на ден суров петрол и продукти, като почти две трети от този обем е нефт за трети страни.

Според друг източник на Reuters Litasco обмисля да премести централата си в Дубай.

Един от източниците казва, че Litasco ще насочи руския си петрол към своите руски рафинерии и ще купува повече суров петрол от трети страни за своите европейски рафинерии. Сортовете от Северно море Johan Sverdrup и Forties са сред тези, които се използват като заместител на основния експортен клас на Русия – Уралс.

Ходът на Litasco е част от по-широка тенденция на търговските фирми, които преместват дейността си в ОАЕ, за да останат в руския бизнес.

Освен в България, Litasco притежава и още четири рафинерии в Русия, една в Италия и една в Румъния. Компанията има и 45% дял в рафинерия в Нидерландия.

В последните месеци в България пък се заговори за одържавяване на рафинерията в Бургас. Темата бе възродена от „Демократична България“. Припомняме, че от години швейцарското дружество не плащаше корпоративен данък в България.

Италианската рафинерия вече е обявена за продажба и е привлякла интерес от частната инвестиционна компания Cross Bridge, пише economic.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай