Смразяваща прогноза за цените на горивата. Има ли изход?

Поскъпване с над 1 лев за литър допускат експертите

Смразяваща прогноза за цените на горивата. Има ли изход? | StandartNews.com

За една година поскъпването на бензина и дизела е в рамките на 27-28% , като за същото време цената на суровия петрол се увеличи със 100% - през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80 и продължава да рaсте.

Освен че поскъпването на бензина и дизела ще продължи, се очакава и шоково поскъпване на пропан-бутана, предава БНТ.

"Сега ние си говорим за 3, 5, 6 стотинки увеличение, това, което ще се случи през 2023 е 1.10 - 1.20 лв. върху всички горива, най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана.

Това, което предвижда "зелената сделка", е 40 стотинки само увеличение на акциза, плюс още една компонента, около 80 стотинки", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Така пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво, а това ще ограничи мобилността на хората, прогнозират още експертите. И не само, поскъпването на горивата ще оскъпи всики производствени и логистични процеси, а оттам ще се наблюдава и увеличени на цените на всички стоки.

Все пак според експертите няма да се стигне да видим цени на горивата от 3 лв на литър, дори стойността на барел да достигне 100 долара. Прогнозата е до края на годината цените на горивата да скочат с още 7-8 стотинки. А добрата новина е, че България продължава да е с най-ниските цени в ЕС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай