Скъпото масло може пак да ни докара проблеми

Скъпото масло може пак да ни докара проблеми | StandartNews.com

Според официалната статистика розовите насаждения у нас в момента са около 38 хил. дка. От тях годишно България произвежда около 1,5-1,6 тона розово масло и стремежът на производителите винаги е бил да го продадат възможно най-изгодно и до новата реколта.

"Като цяло очакваме една средна година по добив на розов цвят, а оттам и на маслото", прогнозира шефката на Института по розата и етерично-маслените култури Наташа Ковачева.

Според нея е неразумно производителите и търговците да търсят прекалено високо цена, защото това е нож с две остриета. Миналата година божественият еликсир удари рекорд - над 6000 евро за килограм. Това се оказа финансов удар дори за световните лидери в производството на козметични продукти, които са сред основните потребители на българското розово масло. Известно количество е останало непродадено, за радост на нашите конкуренти, основно Турция.

Парфюмерийните гиганти пък атакуваха розите чрез лобисти в Еврокомисията и Европарламента. За пореден се заговори за "алергенните съставки" в розовото масло и за ограничаване на употребата му. България отби атаката чрез своите евродепутати и експерти. Но ако и тази години търговците поискат над 6 хил. евро за кг розово масло, според специалистите не е изключено сценарият да се повтори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай