Ще поскъпнат ли парното и токът заради газа

"Булгаргаз" поиска от регулатора поскъпване на синьото гориво за януари с почти 40 на сто спрямо декември

Ще поскъпнат ли парното и токът заради газа | StandartNews.com

Ще поскъпнат ли парното и токът заради искания скок в цената на газа за януари? От Комисията за енергийно и водно регулиране заявиха за bTV, че няма да има увеличение на цените.

Вчера „Булгаргаз“ поиска от регулатора поскъпване на синьото гориво за януари с почти 40 на сто спрямо декември. Поисканата нова цена е малко над 204 лева.

Пикът на цената на газа беше през септември, когато синьото гориво струваше малко над 353 лева за мегават час. През октомври поевтиня, през ноември - също. Цената се покачи през декември с близо 19 на сто, а за януари "Булгаргаз" иска скокът спрямо сега да е с почти 40 на сто.

Служебният министър-председател Гълъб Донев каза днес, че поскъпването от 40 на сто, което иска „Булгаргаз“ за януари, все още е поносимо за бизнеса.

Експерти обясняват исканото увеличение с настъпването на зимата, ръста на търсенето и следователно на цената на борсите. Прогнозата им е, че в края на сезона газът ще поскъпне още.

"Ние на практика от януари месец нямаме допълнителни количества газ, освен азерския по дългосрочно споразумение, ще търсим пак газ месец за месец“, заяви Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

"Цените в сравнение със септември паднаха доста, така или иначе цените няма да се променят от януари, това е предвид дори и политическата обстановка, мисля, че на всички е ясно", отбеляза Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

В отговор до bTV от "Топлофикация София" отбелязват, че КЕВР следва да се самосезира при отклонение на цената на газа от над 15% спрямо заложената при определянето на цената на топлото.

Окончателното предложение на „Булгаргаз“ за новата цена ще бъде входирано в регулатора на 1 януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай