Ще ни спре ли инфлацията за еврозоната? Говори Пеканов

В цял свят в момента започва да се говори за по-рестриктивна както парична, така и фискална политика1 каза вицепремиерът

Ще ни спре ли инфлацията за еврозоната? Говори Пеканов | StandartNews.com

Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната. През следващите седмици очакваме и следващия транш от средства по Плана за възстановяване. Това заяви в ефира на "Събуди се" по NOVA TV служебният вицепремиер и министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Колегите във финансовото министерство работят по следващия бюджет, той ще бъде прдложен в следващите седмици на Народното събрание, залагаме базова основа за него, след което народните представители ще могат да правят промени, но е важно е депутатите да не правят чрез тях предизборни обещания, както се случи лятото.

В цял свят в момента започва да се говори за по-рестриктивна както парична, така и фискална политика, действително за успокояване на инфлацията се налагат и някой рестриктивни стъпки, посочи Пеканов. 

Като икономист подкрепям компенсации по време на криза и тежки периоди, но те трябва да са добри и ефективни, които да не взимат всички стимули да се инвестира в случая в по-енергийноефективни източници на енергия, както и да бъдат щадящи бюджета. Търсят се такива решения за компенсация, но те не бива да бъдат на 100%., каза още той. 

По думите му инфлацията не може да ни спре пътя към еврозоната, всички страни имат високи темпове на инфлация. Когато говорим с европейските ни партньори се вижда разбиране, за това, че средата сега е много по-различна от тази преди 20 години, когато са заложени различните критерии.

Дефиците също не могат да ни спрат, защото има дерогация на Пакта за стабилност и растеж, заяви вицепремиерът. 

По отношение на влизането ни в Еврозоната вече подготвяме и комуникационната стратегия и как ще ни се отрази - какви са ползите и рисковете. Продължаваме да работим по зададената индикативна дата 1 януари 2024 г., категоричен беше той. 

Когато говорим за парите от Европа трябва да се посочи и че тази седмица бяха одобрени 4 от оперативните програми на обща стойност 5,5 млрд. евро, които в следващите години ще бъде на разположение на българската икономика. 

2,7 млрд. лв. чакаме да дойдат средства по Плана за възстановяване и устойчивост през следващите седмици. По отношение на втория транш 21 от 22-та закона вече са готови, някой от тях вече приехме в МС, друга част са на етап обществени консултации. Само един закон не е готов и това е Законът за енергетиката.  

Разговори по всички тези законопроекти са предвидени с партиите в парламента, ще разговаряме ако трябва по всеки един закон, заяви Пеканов. 

По отношение на слуховете за възможна нова партия между Пеканов и Крум Зарков, Пеканов заяви, че това не се обсъжда към момента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай