Само вода, мляко и сол в айряна

Световната рецепта за напитката признава и българския бацил

Само вода, мляко и сол в айряна    | StandartNews.com

София. Айрянът ще може да съдържа само вода, подквасено мляко и сол. Това предвижда световният стандарт за напитката, подготвен от Турция и Полша, който ще бъде одобрен от Световната млечна асоциация и ще влезе в сила от 2013 г.

Съотношението между водата и млякото ще бъде 50 на 50, а солта ще е между 0,5 и 1%.  Страната ни ще трябва да се съобразява именно с тази рецепта, макар в изготвянето й да не са участвали наши експерти. Родните производители изпуснаха възможността да запазят българската рецепта за айряна, защото страната ни от години не членува в световната асоциация. В подготвената от турски и полски специалисти рецепта за айряна не се допуска влагането на консерванти.

Засега отпада възможността тя да се прави и от отпадъка при избиването на масло, макар че според експертите това е традиционен метод за добиването му в Турция. Бактериите, с които ще може да се подквасва млякото за айрян, са стрептококус термофилус, лактобацилус делбруекции, както и българската лактобацилус булгарикус.

Така въпреки че страната ни не е участвала в подготовката на световния стандарт, българите и занапред ще могат да пият от традиционната за страната ни напитка. Скоро обаче айрянът ще излезе от официалния списък с млечни продукти заедно с течното краве масло. Това предвиждат промени в проекта на наредбата за изискванията към млечните продукти. Айрянът излиза от списъка, защото се чака официалната рецепта на Световната млечна асоциация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай