Лошо. Мезето хвръкна нагоре

Какво показват последните данни за цените на храните на едро

Лошо. Мезето хвръкна нагоре | StandartNews.com

Продължава сериозното поскъпване на част от хранителните стоки у нас. Това показват последните данни за цените на храните на едро.

За година цените на храните от първа необходимост са се увеличили средно с 22 на сто, отчитат от Комисията по стоковите борси и тържищата, информира bTV.

През изминалата седмица най-значително поскъпват вносните домати – с над 10 на сто. След тях се нареждат продукти като краставиците, червеният пипер и пилешкото месо, показват още данните на комисията. По-евтино на едро пък са се търгували стоки като зелето, ябълките и лимоните.

За година обаче драстично са се променили цените на основни храни - като сиренето, кашкавала и яйцата – ръстът е между 33 и 86%. 

Поскъпването на зеленчуците, които са извън сезона, е нормално през зимата, отчитат от Комисията по стоковите борси и тържищата.

„Най-малкото, защото са оранжерийна продукция. При влошаването на времето, влошаването на логистиката, абсолютно характерни колебания, има неритмични доставки, което води до такива вариации на цени“, каза Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По-високите цени на пилешкото и яйцата също не са неоправдани, отчитат от комисията.

„Това е проблемът на животновъдството - скъпи фуражи, доста по-скъпо енрегоемко производство и с повишаването на енергийния ресурс. Досега беше доста топла зимата, това са разходи за отопление и няма как да не наблюдаваме някакво покачване“, допълни Владимир Иванов.

За година основните храни са повишили цените си средно с повече от една пета, отчита комисията, а това натоварва бюджетите на домакинствата.

Разходите за храна са най-големи - над 30 на сто и са много повече от тези за поддръжка на жилището, транспорт, данъци и здравеопазване:

„Последната година заплатите по някакъв начин се опитват да догонват инфлацията, не успяват съвсем“, отбеляза икономистът Стоян Панчев.

Хората, чиито заплати не са били увеличени, трябва да поискат увеличение сега, посочват икономистите, защото, ако прогнозите за рецесия станат факт, за тях ще бъде още по-трудно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай