С 30-40% скача водата за 10 г.

Търсят 90 млн. лева за помощи за най-бедните

С 30-40% скача водата за 10 г. | StandartNews.com

София. Между 30 и 40% ще скочи цената на водата в различните региони на страната през следващите 10 години. Това обяви зам. регионалният министър Добромир Симидчиев при представяне за обществено обсъждане на водната стратегия.

Разликите в поскъпването ще са според спецификите на конкретния регион. В 4-те представени сценарии за увеличаване цената на водата е записано, че цената на питейната течност ще стигне между 3,76 лв и 3,92 лв. за кубик. В момента средната цена за страната е 1,90 лв. Ако се реализират тези сценарии от стратегията, цената на водата ще скочи два пъти. Като по този начин битовите абонати чрез сметките си ще платят за инвестиции в тръбите.

В стратегията обаче е предвидено, че сметките за вода в даден регион не бива да надвишават 4% от средните доходи. За онези, чиито сметки надхвърлят тази стойност, ще има водни помощи. Вече се водят разговори със социалното министерство за определяне на по-точни правила за получаването им, обясни Симидчиев. Нужната сума за периода ще бъде около 90 млн. лв., заяви той. Според анализа на Световната банка към водната стратегия обаче ще бъдат необходими 300 млн. лв. Според анализа увеличаването на цената на водата е неизбежно, за да се подобри качеството на услугата и състоянието на мрежата. За превеждането й към стандартите са нужни 12 млрд. лв, като едва 30-40% от тях могат да дойдат от ЕС. Само нужните пари за рехабилитация на мрежата са до 800 млн. лв. годишно, при досега отделяни под 200 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай