Революция! Как ще се плаща в Европа?

Нова европейска платежна система

Революция! Как ще се плаща в Европа? | StandartNews.com

Общо 16 европейски доставчици на финансови услуги, сред които Deutsche Bank и германските спестовни каси, искат да стартират нова европейска платежна система в началото на следващата година. По-конкретно се планира банките от Белгия, Германия и Франция да въведат приложение за разплащания между мобилни устройства. Предстои да ги последват и други държави, както обяви във вторник сутринта European Payments Initiative.

EPI иска също така да предложи плащания в онлайн магазини до края на 2024 г. и плащания на касите на магазините през 2025 г.

"Тогава клиентите ще могат да използват и банковите си карти - в Германия например Girocard - както и дебитни и кредитни карти от международни доставчици за EPI", заяви ръководителят на EPI Мартина Ваймерт пред Handelsblatt. В допълнение към плащанията от сметка към сметка EPI ще даде възможност за интегриране на карти.

Наред с други, в EPI участват големите банки BNP Paribas и Société Générale от Франция, ING от Нидерландия и KBC от Белгия, както и доставчиците на платежни услуги Worldline и Nexi. Към групата вече се присъединиха нидерландските банки ABN Amro и Rabobank.

С планираното приложение EPI ще излезе на пазара скоро, четири години след обявяването на престижния проект. Целта е да се противопостави на американската услуга за онлайн разплащания Paypal и на американските компании за кредитни карти Mastercard и Visa. Според компанията EPI има за цел да „гарантира независимостта на Европа в областта на платежните операции", пише Investor.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай