Развръзка! Голяма новина за две ключови магистрали у нас

Министър обяви стъпките

Развръзка! Голяма новина за две ключови магистрали у нас | StandartNews.com

Работата по автомагистрала „Черно море“ е на етап избрани две трасета, на които трябва да се направи екологична оценка. Това заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Така че заложените в бюджета 1 млрд. лв. за магистрали ще стигне, тъй като имаме различна степен на проектна готовност за различните проекти.

Ако за всичките имахме готови проект и издадени разрешения за строеж, то тогава трябваше да разполагаме с няколко милиарда, обясни Андрей Цеков.

По магистрала „Хемус“ проектната готовност е такава, че за участъците от 1 до 3 има разрешение за строеж, за участъците от 4 до 6 ще бъдат издадени в рамките на може би май месец, посочи Цеков.

Ние имаме едни възлагания от 2019 – 2020 г. на магистрала „Хемус“, без да има никакви проекти.

По думите му възлаганията на петте магистрали, по които се работи, са правени без обезпечение на проектната готовност.

"По принцип не е нормално държавата да строи пет магистрали. Но така са възложени.", посочи министър Цеков.

Министърът изрази очакване до началото на март да има финално решение на ЕК относно визията за изграждане на АМ "Струма", което да позволи изграждането на източното платно - извън Кресненското дефиле, да започне и проектиране и идентифициране на вариант за второ двулентово платно, което да е извън дефилето:

"Така да можем да защитим изцяло биоразнообразието и да осигурим един по-нормален транспортен коридор, тъй като дефилето не е удачен транспортен коридор за скоростен път и това е ясно на всички".

До три месеца да приключи сертифицирането на системата от тол камери, за да засичат и средна скорост, очаква министър Цеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай