Първи сме в ЕС! Евростат посочи в какво

Актуални данни

Първи сме в ЕС! Евростат посочи в какво | StandartNews.com

Най-голямо увеличение на дела на изкопаемите горива в енергийния микс на отделните страни от Европейския съюз е отчетено в България (+4 процентни пункта) през 2021 г. в сравнение с 2020 г. Това показват последните данни по темата на Евростат, информира Нова.

От доклада на статистическата служба става ясно, че държавите от ЕС продължават да разчитат до голяма степен на изкопаемите горива, за да покриват енергийните си нужди. През 2021 г. тези горива формират до 70 на сто от общия обем на енергията в ЕС, като това равнище не се променя спрямо 2020 г.

Въпреки това, делът на изкопаемите горива в общия енергиен микс намалява значително през последните десетилетия. Той се понижава с 13 процентни пункта от 1990 г. насам, най-вече поради нарастването на дела на енергията от възобновяеми източници.

След България, най-много през годината е увеличен размерът на въглищната енергия в микса в Естония, Полша и Словакия. Намаление пък е регистрирано във Финландия, Белгия и Литва (с по -3 процентни пункта), следвани от Португалия и Дания (-2 процентни пункта).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай