Проверяват мелничари за картел в брашното

Иззеха с полиция документи от браншовия съюз

Проверяват мелничари за картел в брашното | StandartNews.com

София. Иззеха документи, за да се провери дали има картел при определянето на цените на брашното.

Комисията за защита на конкуренцията е иззела документи от офиса на Съюза на българските мелничари, като проверката е инициирана заради съмнения за съгласувателни практики между компаниите при определянето на цените, съобщиха от КЗК. Проверката е извършена след съдебно разрешение от административния съд в София. Освен служители на комисията са присъствали и представители на МВР.

От офисите на дружествата са иззети копия от хартиените документи, а чрез използване на специализирано оборудване са иззети и документи, съхранявани на компютрите в офисите, гласи съобщението на антимонополното ведомство. В него пише, че предстоящият анализ на събраните документи ще покаже дали има доказателства за извършено нарушение на Съюза на българските мелничари. Действията са част от разследванията, започнати от КЗК през март, и са свързани със секторния анализ за конкурентната среда по веригата "зърно-брашно-хляб", съобщиха от комисията.

Целта на проверката е била във връзка с образуваното производство, при което се разследва нарушаване на Закона за защита на конкуренцията. Разследването е по текст от закона, който забранява "всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазара".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай