Проверяват хамбари и портове за укриване на ДДС

Проверяват хамбари и портове за укриване на ДДС | StandartNews.com

Варна. 137 проверки на обекти за съхраняване и търговия  на зърно започнаха инспекторите от НАП Варна на територията на Североизточна България. Масираните проверки се извършват съвместно със служители на МВР и Националната служба по зърното и имат за цел своевременното пресичане на опити за укриване и незаплащане на ДДС.

Най-много обекти и търговци на зърно – 78, се проверяват във Варна и областта. В Добрич  щателна проверка се извършва в 19 обекта, в Силистра - 13, Шумен - 10, в Русе - 8, в Търговище - 5 и 4 обекта се проверяват в Разград. Служителите на приходната агенция извършват пълна инвентаризация, за да установят фактическото налично зърно по количество и вид в обектите за съхранение,  а така също проверяват и счетоводните документи свързани с доставката, движението, съхранението и реализацията на стоката.

При установяване на нарушения проверките ще преминат в ревизии, които да обхванат всички лица по търговската верига, включително и пристанищата, от които е ставал износът на  зърно. Начисляването и внасянето на социалните и здравните осигуровки също са обект на проверка от данъчните служители.

„За първите шест месеца на 2012 година инспекторите от териториалната дирекция са извършили и приключили 69 ревизии на производители и търговци със зърнени култури, като са установили допълнително укрит и невнесен ДДС в размер на 13 милиона лева. Предприели сме всички предвидени в закона мерки, включително и принудителни, некоректните клиенти на НАП  да изпълнят задълженията си към бюджета и внесат дължимия данък”, заяви териториалният директор Светлан Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай