Нова драма с цените. Храната поскъпва

Нова промяна

Нова драма с цените. Храната поскъпва | StandartNews.com

Цените на храните отново тръгнаха нагоре в световен мащаб. Индексът на световните цени на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) се възстанови през юли от двегодишните си дъна, тъй като пазарите на растителни масла се повишиха след подновеното напрежение около износа на зърно от Украйна и опасенията относно световното производство, предаде Ройтерс.

Ценовият индекс, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 123,9 пункта през юли Индексът се покачва с 12% през юли спрямо юни заради отказа на Русия да удължи черноморската зърнена инициатива и непрестанните руски атаки по инфраструктура в Украйна, предназначена за износ на зърно по суша и вода.

Слънчогледовото олио се възстанови с повече от 15 на сто на месечна база. Производствените опасения и покачващите се цени на суровия петрол доведоха до повишаване на други растителни масла, отбелязва Ройтерс, като цитира индекса на световните цени.Организацията по земеделие и прехрана изрази притесненията си относно въздействието на нарастващите цени на ориза, цитирайки "съществени опасения за продоволствената сигурност за голяма част от световното население, особено най-бедните".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай