Поскъпнаха недвижимите имоти в Благоевград

Поскъпнаха недвижимите имоти в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Недвижимите имоти в Благоевград са поскъпнали поне с 10% през последните няколко месеца, твърдят брокери в областния център.

Градът е сред малкото населени места у нас, където тази тенденция е факт и бавно, но сигурно цената се покачва. В крайните квартали почти няма шанс да се намери жилище - ново строителство, под 450-500 евро за квадратен метър, а миналата година се сключваха сделки за 380-400 евро за квадратен метър, казват собственици на агенции за недвижими имоти. В центъра пък средната цена е 600 евро на квадратен метър. Повечето апартаменти, обявени за продаване, намират новите си собственици в рамките на 2-3 месеца, а доскоро се е чакало над 6 месеца за подписване на договор за покупко-продажба.

През лятото на тази година се отчитат доста бързи сделки. Около 21% от имотите се продават от 1 до 3 месеца след излизането си на пазара. Само 10% от сделките се сключват с имоти, престояли година или повече на борсата. Жилищният пазар е активен, тъй като от една страна цените са разумни, не са надути, а от друга страна купувачите виждат тенденцията на увеличение на цените и бързат да сключат изгодна сделка. За първи път имотите в Благоевград поскъпват от началото на кризата, казват брокери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай