Пеканов с важни новини. Какво става с Плана за възстановяване

Вицепремиерът подчерта, че подпомагането от държавата трябва да продължи

Пеканов с важни новини. Какво става с Плана за възстановяване | StandartNews.com

"България е в ключовата фаза по изпълнение на Плана за възстановяване. Това включва реформи, които с години са се бавили, и много инвестиционни проекти. За да можем да ги приложим по най-добрия начин, Световната банка ще консултира страната ни по някои от ключовите реформи и проекти – като реформата по отношение на енергийната бедност".

Това каза пред БНР вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той оглавява българската делегация на годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и на Световната банка (СБ) във Вашингтон.

И допълни, че Световната банка ще сътрудничи на страната ни също за проекта за геотермална енергия - България да изследва ресурсите си и по най-добрия начин да се възползва от тях.

"Рязко е посланието на институциите - че има нужда от по-консервативни бюджети. Това идва в отклик на инфлацията. Кризата е по-различна отпреди 10 години, когато имахме силна рецесия и висока безработица. Сега това не е факт и затова затягане на фискалната политика е по-обосновано. Институциите промениха виждането си - преди 10 години смятаха, че няма проблем в период на по-лека експанзивна парична политика да има затягане на фискалната политика. Сега общото послание е, че двата инструмента на макроикономическата политика - паричната през лихвите и фискалната през бюджета, трябва да гледат в една посока - успокояване на инфлацията".

Пеканов подчерта, че подпомагането от държавата трябва да продължи, но - добре таргетирано:

"Трябва да бъде насочено към домакинствата, които страдат от покачващите се разходи на живот, към части от бизнеса. Всичко това не трябва да е разточително".

По думите на вицепремиера влизането в еврозоната е допълнителен символ на стабилност за страната ни и може да донесе повече доверие в страната ни от страна на световните пазари.

"Но политическата нестабилност създава пречки и забавяния. Затова трябва да има редовен кабинет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай