Понеделник,

Пеканов каза къде ще отидат първите пари от Плана

От: Агенция Стандарт -
1491
Пеканов каза къде ще отидат първите пари от Плана
A
A
A

Първите 2 милиарда и 700 милиона лева от парите по Плана за възстановяване ще бъдат изразходвани за ключови проекти у нас, отчете вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Сред тях са купуването на медицински хеликоптери за Спешна помощ по въздуха, санирането на жилищни и административни сгради, разширяването на метрото в столицата, помощ за бизнеса и изграждането на модерни класни стаи с лаборатории в училищата.

От 9 години това училище има модерни кабинети по физика, химия и биология. Според директора така децата постигат по-добри резултати и по-лесно се класират да учат медицина.

„Средно са между 8 и 10 деца, което е доста голямо постижение почти 10% от завършилите стават медици“, заяви директорът Диян Стаматов.

Именно такива кабинети трябва да бъдат изградени с евросредства и в други училища. А тук искат да направят кабинет по роботика, но няма да получат средства от Плана, защото повече са предвидени там, където изобщо нямат модерни кабинети.

Освен за образование, пари идват и за саниране на старите блокове, както и за новия участък на метрото – 3 километра между „Хаджи Димитър“ и „Левски“.

В икономическото министерство пък разчитат на пари за друго.

„Искаме да отговорим доста нови индустриални зони в по-малки населени места“, каза Никола Стоянов, министър на икономиката.

България трябва да получи около 12 милиарда лева, а контролът е по-строг - за разлика от еврофондовете, където комисията проверява проекти на случаен принцип, по плана всеки проект се проверява. "В случай, че Комисията установи сериозни нередности при изпълнението на конкретни проекти, като например измами, корупция или конфликти на интереси, органите на държавите-членки първо ще трябва да коригират тези проблеми и да възстановят всички засегнати средства".

При съмнение може да бъде сезирана и европейската прокуратура.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com