Пазаруваме стоки от интернет с биткойни

Пазаруваме стоки от интернет с биткойни | StandartNews.com

Отвориха първия офис за покупка и продажба на дигиталната валута

Биткойните стават все по-популярни и се използват все по-често както по света, така и у нас. България не е изключение, вече има куп сайтове, които приемат дигиталната валута за разплащане, и други, които обменят биткойни за левове. Съществуват и реални бизнеси, които приемат плащане с биткойни, каза за "Стандарт" Благовест Белев, член на Управителния съвет на Българската Биткойн Асоциация.

Тенденцията е да се увеличават местата, където биткойните се търгуват и приемат за разплащане. Първият открит през лятото битомат в България се използва все по-често.

Устройството прилича на банкомат и на него може да се купят биткойни срещу левове. Вече има планове за разширяване на мрежата от места, където може да се купят биткойни. Наскоро в кв. "Студентски град" в София беше открита БитБанк 1 - поредния търговец на биткойни в България.

"Хубавото е, че там има физически офис и човек може да отиде да си купи биткойни срещу левове в брой", коментира Благовест Белев. Така биткойнът ще стане по-достъпен за българите и интересът към него ще се засилва все повече с течение на времето.

Цената на биткойните варира между 300 и 500 щатски долара за брой в последните два месеца. "Разплащанията за малки суми стават чрез изпращането на 0,001 биткойна, например. Това се равнява на близо 40 цента в момента", уточни Белев. С биткойн можем да плащаме множество услуги и продукти. Предимствата на виртуалната валута са много - таксите за трансфер са ниски, трансферът е бърз до всяка точка на света, няма ограничения за използването й. "Плюс е, че няма централна власт, която да управлява системата и потенциално да я корумпира", каза още Белев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай