Неделя,

Паника! Вдига ли се цената на хляба

От: Редактор -
1140
Паника! Вдига ли се цената на хляба
A
A
A

Ще предложа отмяна на националната забрана за внос на украинско зърно, тъй като тя се обезсмисля след като има европейска. Имаме, 2,5 млн. тона пшеница първокачествена, 1,5 млн. тона царевица и 1,166 млн. тона слънчоглед. Имаме излишъци, не можем да говорим за никаква спекула, нито вдигане на цената на хляба. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев от Пловдив.

"Има големи количества зърнени култури, на които няма как да се качат цените. Потребителите да са спокойни - няма да има сътресения на пазара. Борсите на зърното падат, няма да има никакъв проблем с цената на олиото и хляба, незначителни са количествата украинско зърно, попаднало в хляба.

Как да се вдигне цената на нещо, което имаме в излишък? Решението на ЕК е изключителен успех за България, благодаря на редовите експерти, които се занимаваха от министерствата на икономиката и земеделието. Тежки бяха последните 3-4 седмици, но това значи, че България е пълноценен член на ЕС. Също така значи, че ЕС е с вътрешна солидарност между самите държави", заяви Гечев. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com