Панелките бележат рекорд. Нова тенденция в пазара на имоти

Като цяло цените на жилищата в страната са се увеличили с 10,7 на сто през второто тримесечие на тази година

Панелките бележат рекорд. Нова тенденция в пазара на имоти | StandartNews.com

Нова тенденция в пазара на имоти. Панелките в София отбелязаха рекорд. Те поскъпват повече от новите жилища. Треднът се забелязва и в други гладове.

Като цяло цените на жилищата в страната са се увеличили с 10,7 на сто през второто тримесечие на тази година спрямо същото на миналата, показват последните данни на НСИ.

За година най-много са поскъпнали апартаментите във Варна – с 20,3 на сто, като при новите увеличението на цените е с над 25%, а на старите – с близо 18 на сто. Следва Пловдив, където имотите се продават със 17,6% по-скъпо, съответно старите жилища – с 13 на сто, а новите – с 23,3 на сто.

Бургас също бие София по ръст на цените, като средното увеличение там за година е с 12,7%, но интересното е, че там панелките поскъпват с 19,4%, докато новите имоти поевтиняват с 2,4 на сто. В София панелните жилища също са поскъпнали повече от новите за година. Цените на апартаментите в новопостроените сгради са се вдигнали с 5,4 на сто, а в старите – с 11,2 на сто, отчита статистиката.

На тримесечна база обаче панелките поскъпват доста по-малко от новите жилища, показват последните данни на НСИ.

В София цените на новите апартаменти са се вдигнали с близо 5 на сто в края на второто тримесечие на тази година спрямо първото. Новите жилища обаче са поскъпнали с 6,8 на сто, а старите – с 3,5%.

Подобна е и ситуацията в Пловдив, където новото строителство е увеличило цените си за три месеца с 9,2 на сто, а старото – с 4,7%. Във Варна разликата е най-фрапираща, там новите имоти поскъпват с 21,1% за тримесечие, а старите – с едва 2 на сто.

Средно цените на жилищата в страната са се увеличили с 4,3% за тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано отново във Варна (+7,9%), следван от градовете Пловдив (+6,8%) и София (+4,9%). Намаление е регистрирано в Стара Загора (-2,2%) и Бургас (-1,1%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай