Падна цената на автозастраховката

Падна цената на автозастраховката | StandartNews.com

София. Падна цената на застраховката "Гражданска отговорност". Това стана ясно от изказванията на шефове на водещи застрахователи у нас по време на форума "Шумът на парите", който се провежда с медийното партньорство на "Стандарт".

От Нова година насам средната премия, която плащат шофьорите, е намаляла с около 5 до 8 лв., каза изпълнителният директор на "Армеец" Цветанка Крумова. Тя призна, че цената на задължителната полица не се движи така, както се иска на компаниите, но пазарът е либерализиран и това оказва влияние. Въпреки това до края на годината ще станем свидетели на покачване на цените в малки граници, смята шефът на "Бул Инс" Стоян Проданов. От една страна, тарифите ще се бутат нагоре от системата за определяне на минималната рискова премия.

Според прокуриста на "Алианц България" Калин Костов до края на 2013 г. тя може да се покачи с 15%. От друга страна, обаче конкуренцията и ниската покупателна способност на българите ще натискат тарифите надолу. Най-вероятно поскъпването няма да мине границата от 5-6%, смята Проданов.

Чужди транспортни компании напират да купуват "Гражданска отговорност" за камионите си от България, съобщиха застрахователите. Причината е много ниската цена на полицата у нас. "Понякога получаваме запитвания за застраховане на 200 влекача от Турция, друг път за 500 от Италия", каза Цветанка Крумова. Но родните застрахователи отказват офертите, тъй като след това трябва да плащат огромни обезщетения срещу малки премии. Цената на полицата за влекач у нас е 1200-1500 лв., докато в чужбина върви по около 3000 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай