Отмениха новата наредба за парното

До 16% по-малки сметки идват през тази зима

Отмениха новата наредба за парното | StandartNews.com

София. До 16% по-евтино ще излезе парното в някои градове през тази зима спрямо миналата. Това става възможно слeд няколкото поредни намаления на цените от началото на 2013 г. След като ДКЕВР свали тарифите на топлофикациите от 1 януари заради значително по-евтиния газ от Русия, от 1 април това се случи отново. След това от 1 август, макар и минимално, регулаторът свали още веднъж цените, но само за някои дружества.

Сумарно обаче в някои градове цената на парното сега ще бъде с до 16% по-ниска спрямо началото на отоплителния сезон през 2012 г. Най-голямо поевтиняване има за пловдивчани, следвани от бургазлии, софиянци, плевенчани и варненци. Най-малко поевтиняването ще усетят във Враца и Велико Търново. Всичко това стана възможно, след като министърът на икономиката Драгомир Стойнев в последния момент издаде заповед, с която отложи влизането в сила на новата Наредба за топлоснабдяване.

Тя предвиждаше промени в начина на формиране на сметките за парно. Притеснението беше, че с наредбата се намаляваха разликите между сметките за парно за отделните зимни месеци. Така вместо по-ниски в началото и в края на отоплителния сезон хората можеше да получат по-високи сметки от миналогодишните. Днес на обяд топлинните счетоводители съобщиха, че не знаят какви ще са фактурите, а също и че различните топлофикации им искат данни и според старата, и според новата наредби. С отлагането на наредбата обаче министър Стойнев реши проблемите.

Търсят 100 млн. за отоплението в София

Приблизително 100 млн. лв. са необходими, за да се гарантира нормален отоплителен сезон в София, стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Става въпрос за сумата, която "Топлофикация София" дължи на "Булгаргаз" за синьо гориво. И държавата трябва да я намери, ако Столична община, чиято собственост е дружеството, не успее да направи така, че то да си плати дълговете. "Правим всичко възможно и софиянци ще имат парно", каза Стойнев след заседанието на Министерски съвет.

Той призова кмета на София Йорданка Фандъкова да поеме своята отговорност и "Топлофикация" да успее да се разплати с "Булгаргаз". От думите на министъра стана ясно, че се опасява дали парите, които ще влязат в "Топлофикация" от сметките, които плащат хората, ще стигнат до "Булгаргаз". Драгомир Стойнев припомни, че столичното дружество има и около 360 млн. лв. натрупани задължения към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и нито по този дълг, нито по другия към "Булгаргаз" има някакво обезпечение. Министърът допълни, че газовата компания е в тежко финансово състояние и правителството трябва да прави чудеса от храброст, за да обезпечи необходимите финансови средства за спокойната работа на цялата система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай