Огромна изненада с "Гражданска отговорност"! Откъде идва

Парадокс по време на инфлация

Огромна изненада с "Гражданска отговорност"! Откъде идва | StandartNews.com

Бясна конкуренция свали цената на застраховка "Гражданска отговорност" с над 100 лева за две години. Процесът, който продължава и в момента, е парадоксален на фона на всеобщото поскъпване на стоки и услуги и двуцифрената инфлация. За последните шест месеца повечето застрахователи са намалили тарифите си с поне 20 лева.

През 2020 година заради ограниченията в пътуванията и съответно по-малкото щети, Гражданската започна да поевтинява. Ограниченията паднаха и пътуванията се възстановиха, но тенденцията продължи. Неофициално от големите компании признават, че всичко се прави за завземане на по-голям пазарен дял.

Комисията за финансов надзор пък няма правомощия да следи ценообразуването на задължителната застраховка. Ролята на ведомството е да съблюдава дали премиите съответстват на поетия риск и на разходите на застрахователя.

Национална база данни за шофьори с нарушения у нас все още няма и т.нар. система бонус-малус в застраховането се отлага от години. Отделни компании обаче вече разполагат със свои и на база поведението на шофьора на пътя калкулират цената.

По правило по-скъпа "Гражданска отговорност" плащат младите водачи и тези, които управляват мощни автомобили. Презумпцията е, че нерядко те карат с висока скорост и при катастрофа причиняват и по-големи щети. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай