Очакват до 8% спад в цените на имотите

Пикът е достигнат, коментира Стойне Василев

Очакват до 8% спад в цените на имотите | StandartNews.com

Цените на имотите ще паднат между 5 и 8% в следващите няколко години.  Прогнозата направи финансовият консултант и основател на сайта SmartMoney.bg Стойне Василев пред "Блумбърг тв България". Според експерта, пикът в стойността на жилищата у нас е достигнат.

„Ще има корекция в следващите няколко години в цената на жилищата. Не очаквам това, което се случи през 2008 г., когато финансовата криза спомогна за спукването на балона в сектора. Очакванията ми са за спад между 5-8%“, посочи Василев.

Традиционно столицата задава тенденциите в това отношение, докато останалите големи градове, като Пловдив, Варна, Бургас и Русе, следват примера с 5-6 месеца закъснение, каза още той.

Цените на земеделската земя обаче се движат от свои собствени двигатели, които нямат много общо с жилищата и търговските площи, коментира Василев.

„Ключова за цената на земеделската земя е културата, която се отглежда на нея. Пшеницата, царевицата, житото – те са все продукти с ниска добавена стойност. Овошките и зеленчуците пък са с висока“, уточни експертът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай