Обрат в пазара на имоти. Новият хит

Появи се тенденция, която изненада всички

Обрат в пазара на имоти. Новият хит | StandartNews.com

Нова тенденция на пазара на имоти се забелязва от близо два месеца, като непрекъснато се засилва. Търсят се големи апартаменти – 4-стайни. Освен това много гурбетчии инвестират парите си в жилища в родината.

Част от тях, които не разполагат с апартамент, решават, че именно сега е моментът да го купят. Други купуват за децата си. По-заможните купуват чисто инвестиционно.

"Последното особено се отнася за новото строителство, защото знаем, че у нас стандартът за ново строителство, който е пазарно утвърден, е да се строят жилищата и да се предават на шпакловка и замазка. И клиентите ги купуват в този вид. Оттам нататък дали те ще се ангажират да ги завършат, за да бъдат годни за отдаване под наем и обитаване, зависи от всеки един купувач. Ясно е, че струват доста пари. И това ще определи дали ще седят заключени или ще бъдат експлоатирани", казва пред "Факти" инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Колкото е по-голямо търсенето и по-малко предлагането това вляе върху цената. В момента наблюдаваме подобна картина заради ограниченото предлагане, защото хората, които вече са инвестирали в недвижими имоти, са планирали в един момент да ги препродадат. Не намират правилния момент и правилната логика да го направят сега, защото какво ще правят с тези средства? Все още лихвените проценти по банковите депозити са изключително ниски и хората са предпазливи.

"Факт е, че вторичният пазар започва да се увеличава. Излизат имоти с реализирани довършителни работи, добре направени, на доста високи цени, може би по-високи, отколкото пазарът може да поеме, но пазарът ще си покаже дали това са нивата или те са надценени", казва инж. Перфанова.

Що се отнася до движението на цените на жилищата, то поскъпването продължава, но е плавно. Виждат се скокове, когато пазарът е по-активен. От началото на текущата година поскъпването е между 3% до 5% на определени места. някъде цените въобще не са се променили.

"Впечатление прави, че един имот престоява все по-дълго време на пазара. Не е това, което забелязвахме през последните 2 години, а именно много бързо да се продава имот. Също така сме свидетели на един вид аванс при преговори, който преди също не съществуваше", допълва инж. Перфанова.

Другата тенденция е, че освен 4-стайни апартаменти, голям интерес има към жилища с тераси. Продължава търсенето и на имоти с добри гледки, но те намаляват, поради уплътняването на строителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай