Испания удари милионерите

Богати наравно с бедни, чрез нов данък

Испания удари милионерите | StandartNews.com

Испания въведе нов данък върху богатството като част от мерките, целящи да облекчат разходите за живот на обикновените испанци. Той е донесъл 632 милиона евро (676 милиона долара) на хазната тази година. Това съобщи днес финансовото министерство, цитирано от Ройтерс.

В края на 2022 година коалиционното правителство въведе временен данък солидарност върху по-заможните граждани за 2023 и 2024 г., като на практика забрани регионални изключения от съществуващ данък върху богатството като например в Мадрид. През последните години испанската столица се съревновава по този начин с Маями да привлече латиноамерикански богаташи.

Налогът се прилага за богатство над 3 милиона евро и може да достигне 3,5 на сто в зависимост от индивидуалното състояние.

Общо 12 010 богати физически лица са платили нов данък, което е едва 0,1 на сто от всички данъкоплатци в Испания, основно в Мадрид, но най-вече в Андалусия и Галисия, съобщи министерството.

Приходите "съответстват на правителствените прогнози, които предвиждат потенциал за събиране на данъци от 1,5 милиарда евро върху големи богатства", когато се прилагат за всички региони, се посочва в комюникето.

Испания е събрала над 1,8 милиарда евро през 2023 година от данъци върху големи богатства, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай