Нона Караджова: Метрото е най-значимият екопроект

Нона Караджова: Метрото е най-значимият екопроект | StandartNews.com

София. Проектите по ОП „Околна среда“ са много големи и сложни. В редица случаи проект на община, с която МОСВ има сключен договор за безвъзмездна помощ, е няколко пъти по-голям от бюджета на общината. Той е голямо  предизвикателство за нея. Дейности за над 600 млн. лв. се изпълняват в 120 общини в България. Това казва в интервю за www.economymagazine екоминистърът Нона Караджова.

Независимо от проблемите обаче мисля, че направихме качествен скок в напредъка по програмата, който се изразява в следното. Вече са договорени над 100% от средствата от Оперативната програма и ще продължава свръхдоговарянето, тъй като се очакват и спестявания по програмата, казва Караджова.

Метрото е може би най-значимият от гледна точка на околната среда проект на София. Защото огромен процент от замърсяването на въздуха на столицата с прахови частици и с азотни окиси, се дължи на автомобилния  транспорт, твърди екоминистърът.

Мое предложение, което се подкрепя и от колегите, е да продължи и за следващия програмен период разширяването на метрото. Това спестява десетки хиляди тонове вредни вещества във въздуха и в дробовете на нашите деца. Изключително важен проект и затова съм много щастлива, че е един от най-успешните проекти. В график е и се изпълнява отлично. Екологичният градски и извънградски транспорт е фокусът на Европейската комисия за  следващия програмен период, подчертава Караджова.

Пълното интервю с министър Нона Караджова четете на http://www.economymagazine.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай