Найденов против минимални цени за виното

Найденов против минимални цени за виното | StandartNews.com

Сандански. Не сме съгласни да се сложат минимални цени на виното, защото бутилката ще струва най-малко 11 лева. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов по повод предложението на ЕС да се въведе ценови праг за алкохола. Според него доходоите в страната са много ниски, за да се позволи виното да се съгласи с подобна стъпка.
С 30% по-ниска ще е тазгодишната реколтата от грозде в цялата страна и затова цените му са по-високи, кза още Найденов. За сметка на това обаче качеството на новата реколта ще е превъзходно, увери земеделският министър. Според него това означава по-качествено вино и увеличен експорт. През последните години износът на вино е увеличен с 16%, а консумацията - с 13%.
България ще се обяви и срещу ограничението в отглеждането на ориенталски тютюн, каза още министърът. Вече съм подготвил писмо до комисарите Чолош и Дали, такъв опит беше направен преди 2010 година, но тогава реагирахме остро и не се случи нищо, каза Найденов. Ако все пак се забрани производтсвото, ще извоюваме компенсации и ще намерим алтернатива за произвдителите, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай