Народът спря да харчи

Бизнес климатът в страната се влошава

Народът спря да харчи  | StandartNews.com

София.  Бизнес климатът в България се е влошил през март, показват данните на Националния статистически институт. Измерваният от НСИ общ показател на бизнес климата показва понижение с 1.8 пункта спрямо февруари заради песимизма на мениджърите в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Данните са изненадващи на фона на оптимизма сред мениджърите само месец по-рано.


Най-силно понижение има показателят в търговията на дребно – с 5.3 пункта, заради по-резервираните оценки и очаквания на търговците за намеренията на потребителите да харчат.
През март анкетата сред мениджърите в сектора отчита засилено негативно влияние на фактора "недостатъчно търсене", което е по-голямо от това на затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Затова е логично и очакването, че през следващите три месеца цените ще останат без промяна.


През февруари именно търговците на дребно бяха най-големите оптимисти и мениджърите в сектора даже съобщиха, че планират вдигане на цените.
Влошени през март са оценките и на мениджърите в промишлеността за момента, но все пак те очакват повече поръчки през следващите месеци. Основен проблем тук си остава свитото търсене вътре в страната, като при него свиването е продължило и през този месец.


Засилва се и песимизмът при строителните предприемачи, които доскоро очакваха ситуацията във фирмите им да се подобри, но сега са заместили този оптимизъм с преценката, че по-скоро в следаващата половин година ситуацията ще остане "същата". Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене и тук са основните негативни фактори.


На равнището си от февруари остават прогнозите на бизнеса с услуги, като се очаква през следващите месеци повишение на търсенето. През последния месец мениджърите в бранша посочват, че са се увеличил финансовите им проблеми.


Във всички сектори се очаква цените през следващите месеци да останат без промяна спрямо март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай