Наредбата за млякото отива на съд

Наредбата за млякото отива на съд | StandartNews.com

София. Наредбата за млечните продукти отива на съд. Жалба срещу нея във ВАС ще подаде Националната асоциация на млекопреработвателите в България. Това бе решено на Общото събравние на най-голямата организация в бранша.

Асоциацията вижда сериозна опасност за клиентите да станат жертва на некачествени вносни имитиращи продукти и на такива, произвеждани и предлагани на българския пазар от некоректни и нелоялни преработватели и търговци. Според млекопреработвателите Наредбата за специфични изисквания към млечните продукти налага правила и ограничения единствено за българските производители и преработватели.

Новите изисквания влязоха в сила в края на август. Те забраняват в едно и също преприятие да се произвеждат едновременно млечни продукти от класическо мляко и от имитиращ продукт, който съдържа растителни мазнини.
На преработвателите им е разрешено на 6 месеца да преминат от едно производство към друго. Ако искат и двете да вървят паралелно, трябва да създадат ново предприятие. Тези правила обаче не важат за чуждите производители, които и сега заливат пазара ни с продукти от растителни мазнини.

Новите държавни изисквания са в пълен разрез с конституцинните принципи, защитаващи свободната стопанска инициатива и инвестициите, и са в пълно противиречие с правилата на свободната конкуренция, недоволстват членовете на Асоциацията. Тези правила поставят основната част от мандрите пред перспектива от закриване на производството и уволняване на работници в полза на едри вносители на вносни млечни продукти или на такива, произвеждани в България, но с чужди или национални търговски марки, които единствено могат да си позволят спазването на монополните изисквания на наредбата. Всичко това се прави за сметка на джоба и здравето на българските граждани, потребители на традиционните за българската трапеза млечни продукти – прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, айрян и др., пише в декларация на Асоциацията.

Според браншовиците наложените от държавата изисквания поставят икономически по-силните над икономически по-слабите, а това е в разрез с европейските икономически принципи и правилата на свободната конкуренция.

Националната асоциация на млекопреработвателите в България, като неправителствена организация на един цял бранш от българската икономика, не може да предаде доверието и да допусне подвеждането на българските потребители, категорични са хората от бизнеса. Взето е единодушно решение Наредбата за специфични изисквания към млечните продукти да бъде обжалвана пред Върховния административен съд с искане за цялостната й отмяна и за спиране на прилагането й, докато тече съдебното производство. Жалбата ще бъде подписана и подготвена до края на септември. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай