Москва: Правете тръби до Турция

Москва: Правете тръби до Турция | StandartNews.com

Еврокомисарят Шефчович свиква работна група в София

Няма шанс за "Южен поток", бързайте, за да не изпуснете 63 млрд. кубика газ

Проектът за строителство на "Южен поток" е закрит. Европа няма други варианти за намаляване на риска за транзита на газ през Украйна освен новия газопровод "Турски поток". Това заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер след среща със зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по енергийния съюз Марош Шефчович, съобщи руският сайт www.oilru.com.

"Проектът "Турски поток" е единственият маршрут, по който могат да се доставят на Европа 63 млрд. куб. метра руски природен газа, които сега преминават транзит през Украйна", коментира Милер. И допълни: "Други варианти няма! Нашите европейски партньори вече бяха информирани за това и сега задачата пред тях е създаването на необходимата газотранспортна инфраструктура от границата на Турция и Гърция", обясни шефът на "Газпром".

Според него за изграждането на тази инфраструктура ще са необходими максимум няколко години, но при спазването на много сериозен график. За да се вмести в срока за "Турски поток 4", работата по новите магистрални газопроводи от Турция към Централна Европа трябва да започне още тази година. "В противен случай тези 63 млрд. куб. метра газ могат да се окажат на други пазари", завърши изявлението си след срещата на еврокомисаря Шефчович с Алексей Милер.

Той обясни, че транзитните рискове за газа, преминаващ през територията на Украйна, остават до края на зимата. "Газпром" в пълна степен изпълнява своите задължения за доставка на газ на Украйна при предплащане на заявените количества, каза още Алексей Милер.

От своя страна еврокомисарят Шефчович изрази готовност ЕС да разгледа предложението на шефа на "Газпром" за покупка на 50-60 млрд. куб. м руски газ от Турция. "Инициирах създаването на работна група на високо равнище, състояща се от страните в ЕС, свързани с "Южен поток", включително България", каза той. "Съгласен съм с премиера на България първата среща на тази група да се състои в София", допълни той. В същото време Бойко Борисов обяви в парламента, че се опитва и успява да търси единодействие, а не конфронтация за "Южен поток".

"България е дала правомощия на ЕК да представлява страната в преговорите. След като сме дали такова пълномощно, като какви да разговаряме с руската страна?", попита Борисов.

Рамо за газовите хъбове

Ние сме информирани за отмяната на проекта от руска страна, каза Марош Шефчович. "Кабинетът на България се стреми да развива газовите пазари на страната, включително чрез укрепване инфраструктурните свръзки на България в региона. В този контекст газовите хъбове може да имат важна роля в развитието на регионалните пазари на синьо гориво", каза той.

Европа удивена, търси решение

Европа е удивена от решението на Русия за пълно пренасочване на посоката на газа, идващ през Украйна към границата на Турция и Гърция. Това заявил Марош Шефкович, цитиран от РИА "Новости".

По думите му шефът на "Газпром" Алексей Милер го е информирал за това. "Честно казано, аз бях много удивен от това, по-скоро дойдох тук, за да проуча възможностите за Югоизточна Европа след отмяната на "Южен поток", каза Шефкович. Той подчерта, че става въпрос за достатъчно големи обеми газ, които не са нужни на Турция и на страните от Югоизточна Европа. И счита, че решението на "Газпром" за строителството на новия "Турски поток" уронва имиджа на компанията като надежден доставчик.

"Кабинетът на България се стреми да развива газовите пазари на страната, включително чрез укрепване инфраструктурните връзки на България в региона. В този контекст газовите хъбове може да имат важна роля в развитието на регионалните пазари на синьо гориво", каза още еврокомисарят.

 

София към Лондон: Енергийният съюз е национален интерес

 

За България е национален интерес създаването на европейски енергиен съюз и осъществяване на интерконекторни връзки с Гърция и Румъния. Това каза в съвместно изявление с британския си колега Филип Хамънд министърът на външните работи Даниел Митов. По думите му България напълно споделя обявените от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер политически насоки за развитието на съюза.

Хамънд отбеляза, че с българския си колега са обсъдили предизвикателствата пред Европа и нейните ценности, които среща от "подновена руска агресия и опитите на Русия да преначертае картата на Европа със сила". Той подчерта, че Лондон настоява санкциите да останат в сила, докато Москва не започне да изпълнява задълженията си от Минск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай