Мини инвестираха над 10 млн. лв в нов претоварен пункт

Мини инвестираха над 10 млн. лв в нов претоварен пункт | StandartNews.com

Стара Загора. Нов претоварен пункт, който ще скъси пътя за доставка на лигнитни въглища за ТЕЦ „AES Гълъбово" бе изграден само за няколко месеца в източномаришкия рудник „Трояново-север". Построяването му в зоната на гара „Изток" на рудник „Трояново-1" съкращава общата дължина на използваните към момента ж.п линии за доставка на въглища с 5 км, поясняват от дружеството.

Построени са и 4 нови въглищни гумено-лентови транспортьори, които ще удълъжат експлоатационния срок на участък „Добив" в рудника без значителни изменения на транспортната схема. Според специалистите изместването и монтажът на пробовземната система и претоварнато устройство на сегашното положение бе един от най-мащабните проекти от технологична и техническа гледна точка, извършвани в „Мини Марица-изток" през последните години.

Цялата инвестиция в новия претоварен пункт е 10 240 000 лв. и в условия на продължаващата икономическа криза е добър знак за развитието на „Мини Марица-изток", Българската въгледобивна промишленост и енергетиката.

Изостава въгледобива в мини „Марица-изток"

При разчетен от Дружеството добив и реализация на лигнитни въглища, след корекции, от 10 736 445 тона през първо шестмесечие на 2013 година, са добити и реализирани. Заради кризата в енергетиката преде първото полугодие в Мини Марица-изток са добити общо 9 390 606 т лигнитни въглища, което е с над 1, 3 млн. т по-малко от предварителните разчети. Изоставането в сравнение със същия период на м.г. пък е с близо 5 млн. тона, съобщават от дружеството.

Още по-тревожно е изоставането в изземването на земните маси преди да се стигне до въглищния пласт. Общия обем на разкривката, както я наричат миньорите, за първото шестмесечие е малко над 31 млн. куб. м, при разчет над 37 млн. куб. м. Неизпълнение е повече от 5, 6 млн куб. метра, а общият обем на изкопаната земна маса е 69 на сто в сравение с първото полугодие на м. г.

Орязана е била и ремонтната програма на дружеството за полугодие. От предвидените 37 млн. лв за ремонт и поддръжка на тежкото минно оборудване технологична механизация, съоръжения, транспортни средства, са били изразходвани 24,6 млн. лева или 66,95 на сто от предвиденото. Най-тревожна е реализацята на инвестиционната програма. При разчет 100 млн. лв за 6-те месеца са инвестирани в ново оборудавне и техника едва 36 млн. лв., което съставлява 36,02% от годишната задача.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай