Милионери теглят парите си от банки

Намаляват спестяванията на бизнеса в трезорите

Милионери теглят парите си от банки | StandartNews.com

Милионери теглят парите си от банки и ги влагат в бизнеса си или в скъпи вещи като къщи и коли. Депозитите на граждани на стойност над 1 млн. лв. намаляват с 32 броя през второто тримесечие на годината до 682 броя в края на юни, сочат данните на БНБ.

Такова намаление не се е случвало през последните няколко години, откакто БНБ публикува данни за милионерските депозити. Общата сума на парите в депозитите над 1 млн. лв. обаче се увеличава през тримесечието с 3,7 млн. лв. до 1,8 млрд. лв. Любопитна подробност е, че освен броят на милионерските депозити намалява и общата сума на депозитите в банките. През второто тримесечие размерът им се свива с 0,03% до 49,56 млрд. лв.

Причината е намаляване на влоговете на бизнеса в банките с 2% до 13,99 млрд. лв. В същото време депозитите на домакинствата са нараснали с 0,8%, до 35,57 млрд. лв. Това може да е знак, че излизаме от кризата и бизнесът започва да инвестира парите си, вместо да ги трупа на влог. Намаляването на депозитите на фирмите обаче може да се дължи и на негативни тенденции - бизнесът да е прибягнал до спестяванията си, за да покрие текущи разходи като заплати, например.

Любопитна подробност е, че най-много е намаляла общата сума на влоговете на бизнеса на стойност над 1 млн. лв. - с 365 млн. лв., до 7,5 млрд. лв. Тези пари най-вероятно са дадени за разплащания с доставчици и инвестиции. Но с 2,9% или с 1,5 млн. лв. намалява и общата сума за депозитите на фирми на стойност до 1000 лв. Тези пари вероятно се отишли за най-неотложни разходи на малкия бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай