Милионери от чужбина правят влогове у нас

Кредити не се търсят, банките ги предлагат в комплект с консултации

Милионери от чужбина правят влогове у нас | StandartNews.com

София. Голяма част от депозитите със суми над 1 млн. лв. се откриват с пари, които идват от чужбина.

В болшинството си това са пари на частни лица, но има и корпоративни. Този прилив на свободни капитали дори се засилва, заяви Маргарита Петрова-Кариди, изпълнителен директор на Пиреос банк на форума "Шумът на парите", който се организира от profit.bg.

Според нея три са причините за феномена - високите лихви по депозитите, стабилната макрорамка и сигурността на банковата ни система. БНБ е много сериозен стожер и затова по редица изисквания системата ни надвишава европейските стандарти с 30 до 50 процента. Затова държавата трябва да използва момента да привлече още свободни капитали, каза Кариди. В същото време е притеснително, че депозитите под хиляда лева бързо се стопяват.

В момента никой не търси кредити и се върнахме в 2008-2009 г., когато банкерите бяха активната страна и предлагаха пари на добрите си големи клиенти, оплакват се от бранша. Добрите проекти, които осигуряват връщане на парите, са много малко. Затова освен средства банките предлагат и решения за много от производствените проблеми на фирмите, тъй като имат повече информация и подготвени анализатори.

Лихвите по кредитите ще намаляват, когато банките си осигурят евтин ресурс и започнат да предлагат нови кредитни продукти, каза Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Добрата новина е, че много малък дял от несъбираемите заеми са необезпечени и загубите на банките са сведени до минимум. Въпреки това най-големият проблем пред финансовия бранш е съдебната ни система, констатира Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Съдът е и препъникамъкът пред развитието на капиталовия пазар в България, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай