Милион тона жито залежават в хамбарите

Милион тона жито залежават в хамбарите | StandartNews.com

Поне 1 милион тона жито залежават в хамбарите на стопаните у нас. Преходният остатък от пшеница може да стигне и 1,2 млн. тона, изчислиха земеделски производители от Добруджа. Според тях причината е, че зърнените култури са борсови стоки и цените им се определят от множество фактори - както реколтата в световен мащаб, така и от случващото се на геополитическата сцена.

Трайно надолу се движи кривата на цените при зърнените култури, казват зърнопроизводителите и посочват, че миналата година в началото на юли цената на тон хлебна пшеница на борсата в Париж е била 180-190 евро, а в момента фючърсните сделки със зимна мека хлебна пшеница се сключват между 162-164 евро за тон. С 20 процента надолу е и цената на фуражното зърно на Лондонската борса. На базата на тези цени са стойностите, които земеделците получават за продукцията си. И докато миналата година в началото на юли за тон хлебно зърно търговците са плащали 315-325 лв., то сега трудно се предлагат по-високи цени от 270 лв. за тон. Спадът е с 15%, изчисляват стопаните.

Според производители от Добруджа една от причините е това, че в годините България не е регистрирала своята пшеница, както например са направили в Румъния. В северната ни съседка дори влиза наша пшеница, която се продава като тяхна, но се знае, че като се каже румънска пшеница, тя има съответни показатели на глутен, протеин и други. Сред слабостите, които посочват още производителите, е и инфраструктурата. На пристанището във Варна има само едно кейово място, на което може да товари кораб с вместимост до около 48 т, а другите са далеч по-малки. Румъния направи ремонт на порта в Констанца и там се товарят 60-70 000-тонни кораби, казват производителите. Всички това създава проблем за реализация на продукцията. Не на последно място земеделците посочват, че влияние оказва и политическата ситуация в световен мащаб. Според зърнопроизводителите една от причините за по-ниските цени за пшеницата, царевицата и слънчогледа, е дъмпингът от Русия и Украйна. За първи път на търг, обявен от държавната египетска компания, доставката на пшеница е била спечелена от Аржентина, която дала оферта с около 10 долара по-ниска от останалите. И дори на пристанище в Египет ценовото предложение било с долар-два по-ниско от предложението на Русия, което е било за пристанище в Русия. Производителите са категорични, че в момента състоянието на есенниците е добро, но ключово значение за реколтата тази година ще имат валежите през април и май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай