Марио Драги: Ще се намесим на пазара на облигации

Марио Драги: Ще се намесим на пазара на облигации | StandartNews.com

Франкфурт. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се намеси на облигационните пазари, за да противодейства на твърде високите лихви, които пазарите искат на някои от страните от еврозоната, предаде АФП, позовавайки се на изявление на президента на банката Марио Драги.

ЕЦБ ще започне нова програма, наречена „Открити парични сделки” заради „сериозните сътресения, наблюдавани на облигационния пазар, които идват от неоснователните опасения на някои инвеститори за обратимостта на еврото”, заяви Драги на пресконференция.

Европейската централна банка понижи прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната за тази и следващата година. Очаква се икономиката да се свие с 0.4 процента през 2012-та, а през 2013-та да отбележи растеж от половин процент. Банката очаква и по-висока от прогнозираната инфлация в еврозоната за тази и за следващата година.

Председателят на УС на ЕЦБ Марио Драги обави, че банката ще се намеси в пазара на облигациите, но строго в рамките на своя мандат:

Работим строго в рамките на нашия мандат да поддържаме ценовата стабилност в средносрочен план. Ние действаме независимо при определянето на валутната политика и еврото е необратимо, заяви Марио Драги. Той призова политиците да предприемат по-решителни реформи. "За да възстановим доверието, политиците в еврозоната трябва да дадат решителен тласък на фискалната консолидация на структурни реформи, за да се подобри конкурентоспособността", каза Драги.

Решението на ЕЦБ да запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0.75% веднага се отрази на валутните пазари, като еврото достигна най-високото си равнище от два месеца - 1,2640 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай